Äbleskiver
Är något jag som barn minns från
besöken hos farmor och farfar
i södra Danmark.
Farmor hade ett svart äbleskivejärn och gjorde
berg av doftande runda bollar
som vi sedan festade på...
Hennes järn har jag idag och sätter värmeljus i.
Det är så utslitet att det gått hål i botten
på "hålorna".
Mitt järn är i rödvitt emaljerat gjutjärn.
Fortfarande framkallar doften av
nygräddade Äbleskiver minnen
i mig.
Jag brukar låta smeten vila ca en timme.
Står inget om det i receptet,
men så gör jag.
Det är viktigt att järnet är riktigt
varmt innan man börjar grädda.
Man kan undra varför de heter Äbleskiver.
Det är ju varken tal om äpplen
eller skivor.
Skrev ut en lite förfrågan på face-book
till mina danska släktingar
och vänner.
Svaren jag fick var att i de allra äldsta
och enklaste formerna
var det bara en skiva äpple doppad i smet
som sen stektes i smör.
Någon annan skrev också att det förr var
vanligt att man hade små äppelbitar
i smeten.
Jag har kollat i mina gamla ärvda danska
kokböcker, men där nämns inget om
äpplen, så jag kan tänka mig att det varit
lite så som med mycket annat,
att varje familj hade/har sitt sätt att
göra dem på.
Recept
3 st ägg
3 msk socker
2,5 dl mjölk eller kaffegrädde
250 gr vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gr lättsaltat smör
Lite rivet citronskal eller vaniljsocker
efter tycke och smak.
Dela äggen och vispa äggvitorna till
hårt skum. Vispa ihop gulor, socker, mjölk
och kaffegrädde.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta i
smeten. Rör i det smälta smöret,
och till sist rör försiktigt
i äggviteskummet.
Stek i hett smörat järn.
Grädda ena sidan och vänd med sticka.
Jag vill ha mina med sylt och grädde.
En del av barnen äter dem med glass och lite
socker.
Smaken är ju bekant som baken...
Ha en fin start på veckan!
Kram Pia
29 kommentarer:
Hei! I Norge heter det munker, men ikke vet jeg hvor navnet kommer fra. Men barndomsminner det er det. Min bestemor laget også de når jeg var liten, og de var kjempe gode. Ha en fin mandag, klem
Påminner lite om sodabullar som jag fick hos grannen när jag var barn. De stektes i ett plättjärn.
Ha en fin start på veckan! Kram Kicki
Aldrig hört,,men så goda dom ser ut,,kan nästan känna doften hit,,trots att jag är så dabbig i näsan...Kram till din dag..
Nam...dette så godt ut Pia:))) Ja, det heter munker i norge.
Jeg har faktisk aldri smakt det. Men det fristet:)
Ha en fin dag, klem fra meg:)
Det har jag aldrig hört talas om,men ser väldigt gott ut...;)))Kanske nåt att prova...
Kram vännen och ha en härlig dag!!
ajajaj for en usunn start på uken Pia!!!Jeg ble såå sulten av bildene dine her....men tror jeg skal ta et knekkebrød istedetfor:)))
Er det ikke rart hvodan man ved å tenke på noe kan kjenne duften man forbinder med det,selv om det er helt i fra barndommen???
Ha en fantastisk uke Pia!!
toveklem:)
Mojn Pia!
Jag kommer också ihåg det från Egernsund. Jag försökte mig på det för några år sedan. Inte blev det som mormors inte. Ha en bra dag kära kusin. Kram
Vad det såg gott ut och riktigt hemtrevligt såg det också ut vara.
Kram Anette
Åh äppelmunkar! Vad gott! Det var längesedan jag åt. De är godast med äppelmos tycker jag. Kram
hej vad kul att du har danskt påbrå det harjag med..mina föräldrar en dasnka och jag har en väldigt stor dasnk släkt. så dessa bollar minns jag väl och e supergoda tom godare ön vnaliga pannkakor...ha en bra dag xxx
Mmm...ser verkligen jättegoda ut!!!
Här gör vi ngt som kallas "krabbelurer" Gör dom i en plättlagg...och blir mycket tjockare än plättar....
Kan doppas i socker..och äts även här..med sylt o grädde!!!
Önskar dej en fortsatt mysig dag!!!
Kram Annika
Tack för receptet. Blir ett projekt till nästa Danmarksbesök att hitta ett järn. Vedspis har jag ju. Aebleskiver är ju gudagott med grädde/piskeflöde o syltetöj. Ha en bra vecka
Kram elsamarianne
hihi, kommer på mig själv att nästan sitta & dregla när jag läser din text och ser dina vackra bilder. Kanske något man ska passa på att prova nu när dottern är lite krasslig, lyxa till det lite ;). Ha det gott! //Marie
mums!
Ha en fin vecka!
Kram
Hanna
Ser väldigt gott ut!
Har aldrig hört talas om detta innan.
Kram Åsa
Ser väldigt smaskigt ut ,kram Nette
Smarrigt!
Kram
Hej Pia, receptet känner jag igen från min barndom i Österrike.
Där lägger vi äppleskivor i smeten och sedan
grädda vi dem i stekpannan.
Till sist strö vi över lite socker och kanel.
MUMS. Det är fortfarande Höstmat för mig när Aromaäpplen skördas.
Ha en fin vecka, Petra B.
Åhh.... jag älskar Äbleskiver med sukker till . Hälsningar dansken Karina
Min mormor gjorde ofta sådana fast hon kallade dem för äppelmunkar.
Dina bilder förde mig tillbaka i tiden och jag kan känna hur ljuvligt det luktade i huset när de gräddades ;)
Det var härliga tider och jag ska prova ditt recept.
Kram Linda
Vad mumsigt men nej det har jag aldrig ätit tror jag. Kanske man inte äter äbleskivor i Östergötland :O)
Kramisar
Oh, så gott det verkar! Det var roligt med namnet, roligt och underligt, men det är ju så ibland! Skriver upp receptet och prövar någon dag, jag tror det gör succé.
Agneta kram
mmmmm så gott det verkar vara... Ska nog testas endag;)
Önskar dig en skön kväll
Dette så både godt og spennede ut.:-) gøy med gamle oppskrifter.:))
ha en god natt.:-)
Det ser ju så himla gott ut. Så jag tar gärna två stycken.
Hoppas att allt är bra hos dej.
Varma kramar Birgitta
Måste ordna mig ett sånt järn och pröva, låter jättegott:)
Kram Annika
Mums sidder og bliver helt lækkersulten Pia.Takker for den gode ide med de små fine glas dem har jeg et par stykker af som du staks lige skal pyntes lidt ekstra .KNUS Else
Åhh, dessa ljuvliga Äbleskiver. Fick längtan till Köpenhamn där jag bodde ett år i "min ungdom"....hihi. Ett sånt där järn skulle man ju ha!
Ha det så fint!
Halloj!
Halvdansk som jag är lagar jag också aebleskiver men mitt recept är lite annorlunda det innehåller kardemumma också. Jättegott är det hur som helst!
Det fina järnfönstret jag köpte av dig hänger just nu på väggen i butiken du får kika in hos mig så ser du det!
Kram Susanne
Skicka en kommentar