Månadens dukning
januari 2015
Utanför hörs vinterns iskalla vindar
svepa kring husknuten.
Det knäpper i den gamla timmerstommen
och i brasan brinner en värmande brasa.
Snön yr runt utanför fönstren och
kvällarna är mörka denna årstid.
Här inne i värmen råder dämpad belysning,
levande ljus och en doft av
1700-tal.
Jag har gjort en högst personlig tolkning
av dåtidens pompösa dukningar,
och som vanligt är huvudtemat återbruk.
Under 1700-talet var just det överdådiga
en genomgående ingrediens.
Höga fat och uppsatser varvad med uppstoppade
svanar var vanliga inslag.
Glittrande silver, rutmanglade dukar
och brutna servetter.
Den vackra tapeten har handmålats på
linnetyg som man ofta
gjorde vid den här tiden.
Då kunde den lätt plockas ner för att
ta med vid ev. flyttlass.
Jag lät bordet vara naket utan duk
men har som bordsdekoration använt gamla
hellinnespetsar och dukar.
Ovanpå dukarna har jag placerat sk.
"underläggsspeglar" som var
vanliga förr.
De ger en extra dimension åt dukningen
då silver, kristall och ljus
reflekteras på ett magiskt sätt.
Här och där bland spetsarna ligger
smycken, karaffproppar och pärlor
som små vackra blickfång.
Som vanligt hävdar jag att oväntade inslag
i dukningen skapar samtalsämnen vid
bordet.
Mitt på bordet tronar bordsuppsatsen
som på 1700-talet oftast var två.
Istället för att bara använda blommor
har jag dekorerat med vindruvor, lime,
vita rosor och murgröna.
Vid ena bordsänden står en antik pampig
kyrkoljusstake och vid andra änden en
krona med ljus som för tankarna till
dåtidens kungamiddagar.
Porslinet är benvitt och präglat
vindruvsmönster på kanterna.
Jag valde att bara göra en enkel rulle
av de vackra linneservetterna.
Knöt om med ett grovt snöre och
dekorerade med en antik
guldtofs.
Ovanpå varje kuvert står ett antikt
saltkar som får nytt liv som
värmeljusstake.
Snirkliga nysilverbestick och glittrande
glas förhöjer den lite pampiga
dukningen ytterligare.
Här kommer lite rolig historik!
Bordskniven blev vanlig redan under 1600-talet
inom aristokratin.
Den var från början spetsigt utformad
så man lätt kunde fånga maten.
Först under 1700-talet kom gafflarna.
Från början var de oftast med tre piggar,
under 1800-talet kom den gaffel vi
använder idag med fyra piggar.
Duken och servetterna var på den tiden oftast
i vit linnedamast.
Servettbrytningskonsten blomstrade och
sågs som en av det dukade bordets
dekorationer.
Ostindiska kompaniet hade sin storhetstid
och importerade porslin från Kina.
De var ofta blåvita och de förmögna beställde
egna serviser prydda med
familjevapnet.
Glas var mycket sällsynt och dyrbart
så oftast fick man inte ett glas per gäst.
Ibland sköttes vinserveringen av en
betjänt som gick runt med en bricka med
ett glas.
Gästen drack och glaset rengjordes
(om man hade tur)
och fylldes på så att nästa gäst kunde
släcka törsten.
Kom ihåg att både ögat och gommen skall ha
sitt vid en middag.
Att lägga ner tid på en personlig och lite
annorlunda dukning,
får gästerna att känna sig extra
välkomna.
Kram Pia
av dåtidens pompösa dukningar,
och som vanligt är huvudtemat återbruk.
Under 1700-talet var just det överdådiga
en genomgående ingrediens.
Höga fat och uppsatser varvad med uppstoppade
svanar var vanliga inslag.
Glittrande silver, rutmanglade dukar
och brutna servetter.
Den vackra tapeten har handmålats på
linnetyg som man ofta
gjorde vid den här tiden.
Då kunde den lätt plockas ner för att
ta med vid ev. flyttlass.
Jag lät bordet vara naket utan duk
men har som bordsdekoration använt gamla
hellinnespetsar och dukar.
Ovanpå dukarna har jag placerat sk.
"underläggsspeglar" som var
vanliga förr.
De ger en extra dimension åt dukningen
då silver, kristall och ljus
reflekteras på ett magiskt sätt.
Här och där bland spetsarna ligger
smycken, karaffproppar och pärlor
som små vackra blickfång.
Som vanligt hävdar jag att oväntade inslag
i dukningen skapar samtalsämnen vid
bordet.
Mitt på bordet tronar bordsuppsatsen
som på 1700-talet oftast var två.
Istället för att bara använda blommor
har jag dekorerat med vindruvor, lime,
vita rosor och murgröna.
Vid ena bordsänden står en antik pampig
kyrkoljusstake och vid andra änden en
krona med ljus som för tankarna till
dåtidens kungamiddagar.
Porslinet är benvitt och präglat
vindruvsmönster på kanterna.
Jag valde att bara göra en enkel rulle
av de vackra linneservetterna.
Knöt om med ett grovt snöre och
dekorerade med en antik
guldtofs.
Ovanpå varje kuvert står ett antikt
saltkar som får nytt liv som
värmeljusstake.
Snirkliga nysilverbestick och glittrande
glas förhöjer den lite pampiga
dukningen ytterligare.
Här kommer lite rolig historik!
Bordskniven blev vanlig redan under 1600-talet
inom aristokratin.
Den var från början spetsigt utformad
så man lätt kunde fånga maten.
Först under 1700-talet kom gafflarna.
Från början var de oftast med tre piggar,
under 1800-talet kom den gaffel vi
använder idag med fyra piggar.
Duken och servetterna var på den tiden oftast
i vit linnedamast.
Servettbrytningskonsten blomstrade och
sågs som en av det dukade bordets
dekorationer.
Ostindiska kompaniet hade sin storhetstid
och importerade porslin från Kina.
De var ofta blåvita och de förmögna beställde
egna serviser prydda med
familjevapnet.
Glas var mycket sällsynt och dyrbart
så oftast fick man inte ett glas per gäst.
Ibland sköttes vinserveringen av en
betjänt som gick runt med en bricka med
ett glas.
Gästen drack och glaset rengjordes
(om man hade tur)
och fylldes på så att nästa gäst kunde
släcka törsten.
Kom ihåg att både ögat och gommen skall ha
sitt vid en middag.
Att lägga ner tid på en personlig och lite
annorlunda dukning,
får gästerna att känna sig extra
välkomna.
Kram Pia
Så vacker dukning,hade gärna suttit o njutit vid det bordet.
SvaraRaderaÅhhh så vackert ,tänkte en dag att jag saknade dina dukningar och så passande idag på min sons 30 års dag har du dukat .Vi har just suttit vid dukat bord men det gamla och genuina är nog min favorit ändå .kram ,nette
SvaraRaderaJag är starkt berörd,att hitta det exakta,att finna ljuset,att finna beröringen på bordet.Att kunna se hur det såg ut i en svunnen tid,att med ett professionellt foto kunna fånga en svunnen tid på detta sätt berör mig starkt.Färgerna,formerna,ljuset.Du är bäst Pia.Tack
SvaraRaderaOj oj oj så vackert - du är så duktig. Så otroligt fin dukning du gjort. En fröjd för ögat. Allt perfekt. Allt stämmer. Ja tack, där sitter jag gärna ner och intager en god middag :)
SvaraRaderaOooo.....så vacker dukning! Du är så otroligt duktig på att se det fina! Jag skulle också vilja sitta vid detta
SvaraRaderadukade bord för att insupa atmosfären av 1700-talet!!
Önskar Dig En Trevlig Helg
Så underbart vackert! Oh tack för lite kulturhistoria /Kram
SvaraRaderaSå vacker och stämningsfull dukning, jag har gärna satt mig ner vid för middag och dryck.
SvaraRaderaHa de gott. Cat
Så oändligt vackert o berörande, du har gjort det igen. tack Pia för det vackra du förmedlar.....
SvaraRaderaMen...så vackert!! Där skulle jag gärna sätta mig och äta en middag.
SvaraRaderaKram Åsa.
Herlig med ny dukning fra deg vennen -og det var et riktig flott bord,pompøst og lyxigt men lekkert og flott :))) Her mp man virkelig føle seg som en prinsesse ved bordet :)))
SvaraRaderaHåper du har det bra!!
Toveklem .)
Oj, vad vackert! Du har verkligen öga för detta! :)
SvaraRaderaMånga kramar/Nettan
Så vackert och stämningsfullt och så trevligt med information om en tid som en gång var./Hälsningar Margareta
SvaraRaderaVilka underbara bilder tagna med känsla för det vackra!
SvaraRaderaKram till dig Pia!
Birgitta
SvaraRaderahärmed utnämner jag dig till
"HEDERSDOKTOR I DUKNING"
Motivation:
elegant och smakfullt kombinerat med en fin historia som tar oss med sekler bak i tiden...
Ovanlig färgkombination som ger en nytt sätt att se på solens färger, varmt och ombonat.
Att använda sig av "snackisar" i dukningen ger genast gästerna samtalsämnen som i sin tur skapar en trygghet och gemenskap
10 av 10 poäng!!
grattis ;-) och kram från mig
Mia
Så vackert! Du är så duktig på att få till det!
SvaraRaderaÖnskar dig en fin helg!
Kram Marie
Just gorgeous!
SvaraRadera- Alma, The Tablescaper