söndag 15 januari 2012

Bordssurtout

Kryddor var förr något som skattades 
väldigt högt.
De köptes från främmande länder
och hörde till något av det finaste
man kunde äga.
I fina och rika hem förvarades de i 
speciella kryddskåp med lås.
Skåpen var ofta vackert utsmyckade och sågs
som kassaskåp,
bara husmor hade nyckeln dit.





Många kryddor skulle stötas innan man
kunde använda dem ,
det gjordes i mortlar av järn eller mässing.
Andra kryddor maldes i kvarn och en del revs på
små rivjärn t:ex muskotnöt.
Det var en vanlig krydda under Kajsa Wargs tid
på 16-talet.






På just 16-talet använde man en massa
kryddor med stark smak som inte alltid passade ihop,
men det blev omodernt under 17-talet då man gick
 över till den franska kokkonsten som
var lite lättare kryddad.
Detta innebar också mer grönsaker och sallad
på de rikas bord och mer olja och vinäger.





Härifrån stammar bruket att ha en bordssurtout,
eller på svenska bordsuppsats.
Det var ett elegant ställ av silver/nysilver
med glasflaskor och olika burkar för
olja, vinäger, salt och peppar mm.
På 18-talets mitt var dessa ställ ett måste
på alla borgliga festbord.





Under senare delan av 18-talet blev kryddor mer 
överkomliga i pris.
Man började köpa färdiga kryddor istället för att
odla själv i egen kryddträdgård.
Denna tradition dog ut och har först kommit
tillbaka i våra dagar.
Nu odlar vi glatt timjan, basilika
rosmarin och andra örter hemma.


Detta bordssurtout är mitt privata.
Det är som ett vackert smycke med sina
fina slipningar.

Ha en fin söndag!

Kram Pia


21 kommentarer:

  1. Takk for en kosellig reise gjennom krydder- og mat-tradisjoner!
    Jeg tror svenskene hadde større tilgang til krydder enn nordmenn - i Norge hadde vi ikke så stor kontakt med østen.
    Det ble dyrket her også, det som kunne overleve mange kuldegrader. Det er hyggelig at krydderhagene har tatt seg opp igjen de siste 30 årene, og heldigvis trenger vi ikke skjule sur og bedervet mat med sterke krydderier lenger *S*
    Bordoppsatsen din er flott!
    Fortsatt god helg til deg - klem fra Liv

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Så intressant med lite historia.
    Tänk om man inte hade kryddor.....
    Jätte vacker bordsuppsats du har.

    Önskar dig en fin söndag!
    Kram Margareta

    SvaraRadera
  3. Amazing table and crystal, I like it!

    Kisses and nice weekend.

    SvaraRadera
  4. Jättevackert bordssurtout och kul läsning.
    Har precis köpt mig ett bordssurtout på tradera så denna läsning passade ju väldigt bra och visst kan dom vara ofantligt vackra.Mitt är lite enklare men med vackert pressglas med puntelmärke i botten på vinäger/oljeflaskorna och jag är jätteförtjust i det...
    Kram.

    SvaraRadera
  5. Vilken fin bordsuppsättning. Fasetterna kastar verkligen iväg ljuset åt alla håll. Vackert!

    SvaraRadera
  6. Det var et virkelig nydelig kryddersett,rett og slett vakkert.Og med så mye flott informasjon i tillegg...det er noe av det som gjør det så gøy å titte inn til deg,du deler generøst på kunnskapen din om gamle ting..og det setter i alle fall jeg stor pris på Pia :)
    Håper du har en herlig lørdagskveld!
    Toveklem:)

    SvaraRadera
  7. Mycket vackert!
    ... fint att ha framme jämt :)

    Kram från Australien♥

    SvaraRadera
  8. Hejsan Pia!
    Det är roligt när du skriver historia kring dina saker. Och du ditt bordssett var väldigt fint.
    Ha en bra dag, kram Ing-Britt

    SvaraRadera
  9. Tack för den intressanta historien om kryddorna. Ditt bordssurtout är så vackert :)
    Ha en fin söndag,
    kram Tini

    SvaraRadera
  10. Godmorgon vännen!!
    Alltid inspirerande att läsa din blogg!! Alltid lär jag mej någonting...:)
    Önskar dej en mysig söndag!! Kram Annika

    SvaraRadera
  11. Wow, en liten historielektion idag, intressant tycker jag som tom pluggat historia på universitetet, där lärde jag mig inget om kryddor dock!

    Snyggt bordssurtout! Har aldrig hör det ordet förut, ännu en lärdom - Tack för det!

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  12. Så fint. Hade ett som inte var komplett som jag krängde på en loppis,,, ångrar det lite, kunde ju kanske kompletterat.
    River alltid hel muskotnöt med litet ärvt rivjärn till mos, och stuvade makaroner... det ska vi ha idag. Makaroner alltså, gammaldags stuvade i riktig mjölk o m muskot, vitpeppar, salt och en nypa socker. Till det köttbullar. Perfekt söndagsmiddag, eller hur?
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  13. Så fin bordsuppsättning du har ;) Jag har en stor örtagård i trädgården, gillar det!
    Ha en bra söndag
    kram susanne

    SvaraRadera
  14. Verkligen vackert som ett smycke!
    Ha en fin söndag. Kram Kicki

    SvaraRadera
  15. Jättefint ! Spännande med lite kryddhistoria ;)
    Jag har haft problem med att kommentera men har nu bytt till google chrome & nu funkar det.
    Ha en bra söndag !
    Kram Anki

    SvaraRadera
  16. Fin bordsuppsättning och kul med kryddhistoria!

    Januarihälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  17. Helt underbart set! Lyser så fint i kristallen!

    Kram Gugi

    SvaraRadera
  18. Kjempefint sett :)

    Håper du har hatt en bra helg!

    Klem Anette

    SvaraRadera
  19. Jätte fint bordssurtout! Och tack för kryddhistorien.
    Och så vill jag Tacka för den fina Family skylten som jag fick av dig på posten häromdagen. Den har hittat sin plats.
    Ha en bra vecka! kram Maj-Gun!

    SvaraRadera
  20. Jätte fint bordssurtout! Och tack för kryddhistorien.
    Och så vill jag Tacka för den fina Family skylten som jag fick av dig på posten häromdagen. Den har hittat sin plats.
    Ha en bra vecka! kram Maj-Gun!

    SvaraRadera
  21. Har aldrig tänkt på hur vackra de är...förrän nu! Roligt att du förser oss med lite kryddhistoria.
    Kram från mig
    /Cia

    SvaraRadera